Teknikmester

 

Konceptet går kort fortalt ud på, at konkurrenceafdelingen med inspiration fra kampsportens farvede bælter, som gives på grundlag af tekniske færdigheder og mestring, vil øge svømmernes og forældrenes fokus på, at svømning er en teknisk meget krævende idræt. Dermed ønsker vi at fjerne for tidlig fokus på tider og give anledning til at anerkende svømmerne for at være tekniske dygtige.

 

God teknik = hurtige svømmere på lang sigt
Vi tror på, at desto yngre svømmerne er, desto mere skal der fokuseres på at svømme med god teknik fremfor fokus på hurtig svømning frem og tilbage i bassinet. For at udvikle svømmere, som har succes på lang sigt, skal vi hos alle HSK-svømmere udvikle en stærk svømmebasis med gode færdigheder og en fantastisk svømmeteknik. Hvis vi fokuserer på at udvikle svømmernes grundlæggende svømmefærdigheder, undgår vi at falde i den fælde, hvor de tidligt udviklede og fysisk store eller meget stærke svømmere får mere opmærksomhed end de svømmere, som er sent udviklede, født sent på året eller fysisk lidt mindre. I børnealderen kender vi ikke til, hvad der ligger forude af fysisk tilvækst, men vi kender til og ved, at hvis vi fokuserer på de tekniske og grundlæggende færdigheder af svømningen, kommer vi til at udvikle svømmere, som har langt bedre forudsætninger for at blive dygtige svømmere i junior- og senioralderen.

 

Ikke kun fokus på hurtige tider og tidligt udviklede børn
Det er hovedårsagen til, at Teknikmester er på vej til at blive endnu et evalueringsværktøj i Hovedstadens Svømmeklub. Altså ud fra et ønske om, at vi bliver i stand til bedre at evaluere svømmerne i konkurrenceafdelingen ud fra deres færdigheder fremfor for megen fokus på opnåede tider. Det giver med andre ord alle en mulighed for at vise, hvor dygtige de er. Nogle er dygtige til at svømme stærkt i en tidlig alder, hvor andre er teknisk dygtige i en tidlig alder. Nogle kan begge dele fra tidlig alder og andre mestrer at svømme stærkt eller at være teknisk dygtige fra tidlig alder. En af klubbens pointer er, at de som svømmer stærkt, fordi de er tidligt udviklede, skal kunne finde en motivation for at arbejde med deres tekniske færdigheder, og de som svømmer mindre stærkt i en tidlig alder, skal finde anerkendelse og motivation for at være teknisk dygtige.

 

Grundlæggende principper for Teknikmester 

  • Gøre det subjektive så objektivt og pålideligt som muligt.
  • Understøtte og motivere en solid teknisk udvikling på konkurrenceholdene.
  • Trænerne skal være i stand til på en simpel og hurtig måde at evaluere og give de forskellige øvelser en score. Hertil er udarbejdet instruktionsvideoer i den rette pointgivning. 

 

Hvordan skal det praktiske foregå? Fx graduering og evaluering
Alle svømmere i konkurrenceafdelingen fra Talent 3 til Elite 1 vil blive evalueret tre gange i løbet af sæsonen. Når Teknikmesterkonceptet er færdigtestet er det planen, at de tre gange skal fordeles jævnt henover sæsonen.

Vi arbejder med opdeling af alle svømmere i konkurrenceafdelingen i fem grupper, som alle skal igennem fem stationer.

  1. station: Landtræningsøvelser
  2. station: Sammensat svømning
  3. station: Skoddeøvelser
  4. station: Færdigheder (fx starter, vendinger og brydning af vandoverflade)
  5. station: Teknikøvelser

Der er syv gradueringer, hvor grøn er niveau 1, herefter kommer i rækkefølge gul, orange, rød, lilla, blå og sort. Hver farve har tre niveauer, fx:

  1. niveau: Grøn
  2. niveau: Grøn med én stjerne
  3. niveau: Grøn med to stjerner

Når en svømmer har opnået grøn med to stjerner, er svømmeren klar til at rykke op til næste farve og forsøge sig med at opnå det gule niveau uden stjerner.

 

Det betyder, at der hver sæson vil være tre gradueringer, scorer svømmeren tilstrækkelig med point er svømmeren klar til næste farve og graduering. For at opnå en sort graduering, skal svømmeren have deltaget i syv år.

Der gives anerkendelse ud som diplomer mens projektet testes. Når vi er færdige med at teste konceptet, er det planen, at vi kommer til at udlevere logoerne udformet som markante nøgleringe, som svømmerne kan hænge på tasker og rygsække. Herudover kommer svømmernes point og gradueringer også til at fremgå af hsk.dk. 

 

Vi tester konceptet 5. december 2019 kl. 16.00 i Flintholm Svømmehal.