Kroniske ventelister til svømningen i Hovedstaden

Skrevet af

Allan Nyhus.

D. 26. maj 2021.

Kategori: Formandsblog

Efterslæbet på idrætsfaciliteter i Hovedstaden er nu så stort, at man efterhånden kan tale om kroniske ventelister. Og det er børn og unge det går ud over. I Hovedstadens Svømmeklub har vi nu år efter år, i mange år, haft over 1.000 børn og unge på venteliste til svømning.

I København er det kun 45% af unge mellem 0 og 18 år der er aktive i foreningslivet. På landsplan er 74% i samme aldersgruppe aktive i en forening. For nogle år siden, i 2017, skrev jeg om den rådne idrætsbanan København, som dengang lå helt i bunden når det kom til at tilbyde borgerne idrætsfaciliteter.

Der er sket store forandringer i verden siden dengang, bare ikke for idrætten i København, den ligger stadig i bunden når det kommer til at tilbyde idrætsfaciliteter til borgerne. Det kan man bl.a. læse mere om hos Danmarks Idrætsforbund og i denne historie fra TV2Lorry

Kroniske ventelister

I Hovedstadens Svømmeklub har vi efterhånden kroniske ventelister. I flere år har der nu stået over 1.000 børn og unge på venteliste til et af vores hold. Og corona har ikke gjort det bedre. Pga. de aktuelle corona-restriktioner er ventelisten vokset til over 3.000, fordi vi skal være færre i vandet end normalt og dermed kan tilbyde endnu færre pladser. Det er katastrofalt for de mange børn og unge der gerne vil lære at svømme og i øvrigt begejstres i det våde element. 

Den enkle årsag er underskuddet af "vand" i København. Der er en kæmpe mangel på svømmehaller, som år efter betyder at du, dit barn eller nogle andres børn må stå på venteliste til svømning og idræt i København. Og når dagen oprinder, hvor man kan tilmelde sig, havner man i køen i vores ventesystem, det samme system man bruger når er kø til billetbestillingen til en stor rockkoncert eller når man skal tjekke sin årsopgørelse. 

Et enkelt blik på hvor mange Københavnere der skal deles om en svømmehal, sammenlignet med eks. Aarhus, giver den primære årsag. Der er alt for mange Københavnere der skal deles om en svømmehal, når man kigger på andre sammenlignelige byer. Og mig bekendt fylder eks. en Aarhusianer og en Københavner cirka det samme. 

Løsningen er simpel, invester i idrætten i København. Det er også investering i vores børn og unge, deres trivsel og gode fremtidige idrætsvaner.